23948sdkhjf

Julemad for 1,5 mia. kr. havner i skraldespanden

Juletiden er højaktuel for madspild, og beregninger fra Landbrug & Fødevarer viser, at en dansk gennemsnitsfamilie fodrer skraldespanden med julemad til en værdi af ca. 1.000 kr.
God, spiselig mad til en værdi af 1,53 mia. kr. - eller 933 kr. per gennemsnitsfamilie. Så meget smider danske husholdninger ud i december ifølge beregninger fra Landbrug & Fødevarer. Detailhandelsomsætningen på fødevarer ligger ca. 18 procent højere i december end gennemsnittet for de øvrige måneder - og dette betyder også et større udsmid af mad.

- Grøntsager, mejeriprodukter og brød er det, som normalt havner i danskernes skraldespande, men i julemåneden ryger også kød ud, siger Klaus Jørgensen, Chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer, og tilføjer:

- Dog er der noget, der tyder på, at detailhandlens omsætning er faldende som følge af den økonomiske krise. Det vil i de kommende år resultere i mindre madspild.

Lotte Engbæk Larsen, Fødevarepolitisk chef hos Dansk Erhverv, er enig med Klaus Jørgensen i, at madspildet er på vej ned:

- Siden 2005 er mængden af solgte fødevarer og andre dagligvarer faldet med 10 procent, så niveauet ligger nu under niveauet i år 2000. De mindre solgte mængder har også mindsket forbrugernes udsmid af mad. Der er dog en naturlig nedre grænse for indtaget af fødevarer og brugen af andre dagligvarer. Og siden i sommer har vi set en opbremsning i faldet. Når man spørger detailhandelen vurderer de fleste, at vi vil se et uændret salg, så langt de kan se ud i fremtiden. Det tyder på, at reduktionen af madspild vil fortsætte, eller forventeligt stige, da forbrugernes bevidsthed om madspild er langt større i dag end for bare få år siden, siger Lotte Engbæk Larsen.

Traditioner er svære at bryde
- I Julen er forbrugernes madspilds-psykologi anderledes end i resten af året, siger Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad.

- Julen handler om indgroede traditioner og forventninger til, at der ikke må mangle noget på julebordet. Dette forventningspres fører til, at danskerne har en tendens til at stille meget mere julemad frem på bordet, end de overhovedet kan nå at spise, forsætter hun.

Selina Juul er netop hjemvendt fra Italien, hvor hun talte på den italienske tænketank, Barilla Center for Food & Nutrition’s, store årlige internationale fødevarekongres.

- Madspild ligger højt på den europæiske og internationale dagsorden, og jeg kan med glæde berette, at vi de kommende år vil opleve flere gode indsatser. Men vi skal først og fremmest starte hjemme hos os selv – og især i julen er der behov for ekstra indsats mod madspild, lyder det fra Selina Juul.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079